sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Tapahtumarikasta kalastusta Nurmijoella.


No kirvoitetaanpa lukijoilta aluksi edes mehevät naurut. Edellisellä reissulla uskoin siis pudottaneeni kameran kalakiimassani koskeen. No näissä kuvitelmissa mentiin ja uusi Canon powershot D10 ennätettiin tilata. No Eipä mitään, kun pakkasin koulutyön päätyttyä lauantaina kalavehkeitä, niin huomasin hämmästyksekseni, että ”koskeen” pudottamani kamera pilkisti perholiivin taskusta. Nimenomaan sellaisesta taskusta, johon perhorasian kanssa ei pitäisi juuri vaahteranlehteä paksumpaa tavaraa sopia. No olympuksen kamera näkyi sinne sopivan.
Menin siis viikko sitten lauantaina mökille. Tarkoitus oli tehdä pihahommia ja välillä kalastella aina keskiviikkoon asti. Maanantaina mökille saapui myös kolmen kopla opiskelukavereita, joiden kanssa oli tarkoitus ensimmäinen ilta kupitella ja toinen päivä keskittyä kalastukseen.

Kalallisesti reissu oli varsin antoisa. Ensin lauantaina, jolloin tarkoitus ei ollut edes koskella käydä alkoi poltot iltasaunan päätteeksi olla sellaiset, että mies löytyi lopulta Haapakoskelta, jossa ilta kalasteltiin yhtä säynettä ja kahta pudotettua taimenta lukuun ottamatta tyhjää. Oman sivumakunsa antoi nuori perhokalastaja, joka tyhjällä koskella kiilasi kauniisti pusikosta juuri minun ja kahden muun perhokalastajan eteen jostain pusikosta. Olin onneksi laskeutumassa koskea viimeisenä, joten omaa kalastustani tämä ”kohtelias” kalamies ei häirinnyt, mutta kaksi muuta, joiden eteen nuorukainen kiilasi joutuivat nousemaan rannalle. KIITOS!

Lauantai-illan pisto joelle oli siis vain kahden tunnin mittainen. Sunnuntaina olikin sitten tarkoitus pilkkiä pidemmän kaavan mukaan ja arpominen Päsmärin ja Mäkäräkosken välillä oli suurta. Koska en jaksanut herätä aamuvarhaisella valitsin Mäkärän, koska ajattelin, että vaikka taimenet olisivat helteellä nokka kiinni saattaisi muutama harjus eksyä siiman jatkoksi Mäkärällä. Valinta osui tällä kertaa oikeaan, sillä tapahtumia riitti eritoten harjusten muodossa. Heti alkuun sain pari hieman alamittaista harjusta larvastamalla ja samoilta jalansijoilta onnistuin pudottamaan myös ehkä hivenen yli 40 senttisen taimenen. Kosken puolivälissä sen sijaan riitti tapahtumia, kun haavitsin noin kymmenen metrin matkalta nelisen kappaletta mitallisia harjuksia ja yhden 46senttisen taimenen, joka päätyi odottamaan savustusta. Kolmituntisen kalastussession kruunasi 41 senttinen kirkas kala, joka lienee ollut sama kala, jonka haavitsin samasta paikasta samalla perholla jo keskiviikkona. Eipä ollut poika vielä läksyään oppinut. Katsotaan miten ensi kerralla. Mukavaa oli jututtaa myös kosken niskalla oman taimenensa juuri haavinnutta kuopiolaista herrasmiestä, joka oli ainakin näin huonolla lärvimuistilla varustetulle miehelle uusi tuttavuus.

Illalla taas saunan päätteeksi teki mieli kalalle ja lyhyesti pistäydyin Päsmärillä. Lähes heti koskelle saavuttuani Oliivi muddleri toimi taas ja taimen sätki haavissa. Lopun kolmen tunnin kalastusrupeamasta piti hiljaista yhtä terävää tärppiä lukuun ottamatta.

Maanantain viikkorauhoituksen vietin mökkihommia tehden ja kun opiskelukaverit saapuivat sisältyi iltaan myös saunomista ja hieman juominkeja, jotka eivät muuten olleet kevytmaitoa. Tiistaina heräiltiin rauhalliseen tahtiin ja Päsmärinkoskelta kantautuvien hurjien aamusaaliiden jälkeen harmiteltiin, ettei oltu lähdetty kalaan aikaisemmin. Koska Päsmärillä kuultiin olevan porukkaa päätettiin suunnata Mäkärälle, joka oli osuva valinta, koska koski oli tyystin autio kalastajista. Koska ajattelin kirkkaan auringonpaisteen karkottaneen kalat aivan pohjille aloitin kalastuksen larvastelemalla. Tulosta tuli samasta kohden, kuin sunnuntaina ja taas 46 senttinen taimen kellotti haavin pohjalla. Jatkoin alaspäin ja aivan kosken lopussa vapa taipui taas. Nyt kala ei jäänyt satimeen, vaan lyhyen kamppailun jälkeen irtosi. Koska olin huomannut pari salakka-ajoa vaihdoin hieman perhoja ja ylimmäksi perhoksi laitoin tinselin. Tämän vaihdon jälkeen aloitin kalastuksen yhden hyvän peilin alapuolelta ja jo toisella heitolla perhoja vietiin. Sunnuntain istareihin verrattuna varsin pirteä 44 senttinen istari tappeli aikansa ennen haavia. Taas ottipelinä toimi oliivi muddler. Otin kalan ruokakalaksi ja jatkoin kalasta. Kovin pitkään sitä ei riittänyt, sillä jo seuraavalla heitolla perhoa vietiin jälleen. Nyt tinseliin erehtyi todella lihava 40 senttinen istari.

Tähän päivän kalastelu jäikin, mutta vielä illalla ennen saunomista piipahdimme Nurmikoskella. Tuolla tuloksena oli itselle taas yksi salakka-ajoon osallistuneen 47 senttiseen taimenen jallitus tinselillä.

Ei kommentteja: