tiistai 29. huhtikuuta 2014

Tulvaa ihmettelemässä

Viikko ennen vappua vietin viikonlopun mökillä ja vaikka kalavehkeet oli mukana, en malttanut kalaan lähteä kun halusin saada puusavottaa tehdyksi ennen kesää. No polte kalaan pääsystä jäi ja senpä tähden soittelin Esalle Viantaan, josko tiistaina pääsisi kalaan.

Esa sanoi maanantaina puhelimessa, että patomestari oli maanantaita vasten yöllä hieman luukkuja raotellut lisää, mutta että koski oli vielä kalastettavassa kunnossa. Huonoksi onneksi patomestari oli saman liikkeen tehnyt uudelleen seuraavanakin yönä ja tulva oli sellainen, että meinasin kääntyä sillalta takaisin, Kiuruvedelle kun veden paljouden näin. No ajattelin, että meneehän se edes heittoharjoitteluna, vaikkei kalastuksesta muuten oikein mitään tulisikaan.Kokosin heti alkuun kaksi settiä. Pintasiima ja kuulapää liitsit toiseen ja toiseen raskas grainisiima ja boobyt. Kalastus oli vaikeaa, kun ei oikein päässyt muualta heittämään kuin vallilta, jonne sinnekin pääsi enää vaivoin. Aivan loppuliussa oli lisäksi varsin mukavan näköisiä kohtia, mutta isoja säyneitä lukuun ottamatta ei juuri muuta kalaa sieltäkään löytynyt. Reissun mukava anti olikin isojen säyneiden väsyttely, johon liitsisetillä nauliuduin ehkä tunniksi. Käsissä kävi toista kymmentä suomupaitaa, joista isoin oli peräti 52cm pitkä ja tarjosikin hetkeksi haastetta. Täytyy kuitenkin sanoa, että sanotaanpa kirjolohesta mitä tahansa, niin kyllä se kutosen vavassa kuitenkin jaksaa vääntää pidempään kuin saman kokoinen säyne. Kyllä tuo särkikalakin osasi antaa kunnon alkukyydin, mutta sen jälkeen tuli aina varsin kevyesti haaviin. Nelosen vavalla olisi kuitenkin tuokin homma ollut varsin lystikästä hommaa.Hieman tympeän kalastelurupeaman päätin harvinaisesti jo neljän tunnin jälkeen. Tänä aikana en minä, eikä neljä muuta koskella ollutta kalamiestä ollut saanut tuntumaa jalokaloihin. Säyneet pelasti muuten aika harmaan kalapäivän. Nyt Vianta saa jäädä siihen saakka, kunnes tulva kääntyy reiluun laskuun.
Ps: Aina ei ihminen ymmärrä. Nimittäin juuri tiistain Iisalmen Sanomissa Pohjois-Savon ely-keskuksen biologi valitteli, että koko Iisalmen reitillä vedet on poikkeuskevään jäljiltä huolestuttavan alhaalla, mutta niin vaan sitä on varaa Viannasta juoksuttaa tuollaisia määriä. No jospa sitä vettä kuitenkin riittäisi koko kesäksi.

Ei kommentteja: