perjantai 26. kesäkuuta 2009

Draamaa ja vaarallisia tilanteita Mäkäräkoskella


Suomalainen kalastaja on osoittanut jälleen barbaariset piirteensä niin koskiemme rannoilla kuin netissäkin. Ensiksi vavanheiluttajat suuntasivat sankoin joukoin Mäkäräkoskelle ja mikä ikävintä mökkiläisten pihoihin suututtaen alkuasukkaat. Seurauksena maanomistajat kielsivät tonttiensa läpi kulun ja tiensä käytön, joten Mäkärälle pääsee enää itäpuolelta. Koska itäpuoleltakin kulku ja varsinkin parkkeerausmahdollisuudet ovat varsin rajalliset, niin Taimentoimikunta on päättänyt lopettaa ainakin väliaikaisesti istutukset sekä Saarikoskelle, että Mäkärälle. Ilmeisesti kyläläiset ja taimentoimikunta istuvat kesä/heinäkuun vaihteessa pohtimaan tilannetta. Näin kosken kalastusjärjestelyt saadaan toivottavasti kohdalleen.


Toinen mielestäni erittäin huvittava piirre on ollut kateellisten kalamiesten reagointi erilaisten blogien ja saalisrapottien ilmestymiseen netissä. Karvalakkikalastajat jotka ovat pitäneet Mäkäräkoskea omana yksinoikeutenaan eivät näytä tykkäävän siitä, että minä joidenkin muiden tavoin kirjoittelen kalareissuistani nettiin. On kuulema joku muukin tämän takia löytänyt Mäkäräkoskelle ja taimentoimikunnan karvalakkikalastajille istuttamat taimenet uhkaavat valua vääriin pakastimiin. Kerrassaan hävytöntä!


Ongelmahan on ollut, että toisin kuin muille Nurmijoen koskille Mäkäräkoskelle ei löydy opasteita isojen teiden varsilta. Näinpä paikalliset ja muutamat etenkin perhokalastajat ovat saaneet pitää Mäkäräkosken omanaan. Nyt he kokevat, että kalastajamäärät Mäkärällä on kasvaneet ja koko koski taitaa heidän mielestään olla tuhottu... No kaikki taplaa tyylillään.


Itse en koskella ainakaan merkittävää kalastajapaineen lisäystä ole huomannut. Tänäkin vuonna olen saanut koskella kalastaa usein liki itsekseni. Viikko sitten tiistainakin jututin Mäkärällä tuttua perhokalastajaa, joka oli liki koko iltana ainut kalastaja minun ja kaverini lisäksi. Kaloja ei kalastuspaine myöskään ollut karkoittanut, sillä Päsmäriltä aamun parin ensitunnin aikana saatujen kahden taimenen lisäksi Mäkärältä tinseliin ja Oliiviin mudleriin nappasivat kaksi pirteää taimenta. Kaveri puolestaan taltutti muutaman komean harjuksen suurimman ollessa 39 senttinen. Myös viikonloppuna perhokerhon junioriosasto oli koskella onnistunut. Nytkin tuloksena oli sekä taimenia (suurin 52senttiä) ja tukku komeita harjuksia aina 40 senttiin saakka. Kalaa Mäkärältä siis löytyy, kunhan niitä pyytää osaa. Myös muut kosket näyttävät antavan hyvin kalaa, vaikka istutuksista muutama viikko olisikin pyörähtänyt, kunhan ne istutuspaikat, joita kokoajan pommitetaan jättää vähemmälle ja suuntaan hieman sivummalle.

Ei kommentteja: